Výpredaj America Movil.

Mexická telekomunikačná spločnosť America Movil je pripravená predať časť aktív a znížiť tak svoj trhový podiel pod hranicu 50 %. Dôvod? Mexický kongres dnes schálil zákonné obmedzenia pre oblasť telekomunikácií s cieľom obmedziť dominantné postavenie America Movil. Carlos Slim, ktorý spoločnosť kontroluje, však nemá prečo smútiť. Naopak, mexické snahy zvýšiť konkurenciu na telekomunikačnom trhu poskytujú druhému najbohatšiemu mužovi planéty skvelú zámienku na predaj aktív spoločnosti. „Plánujeme predať svoje aktíva čo najskôr a najlepšie jednému kupcovi“ povedal hovorca spoločnosti Arturo Elias.

Investori tieto správy privítali pozitívne, aj napriek tomu, že Americo Movil stratí svoje dominantné postavenie na trhu, ktoré drží už niekoľko dekád. Predaj aktív však môže byť pre spoločnosť prospešný. America Movil môže takto získané peňažné prostiedky investovať na európskom telekomunikačnom trhu, kde už vlastní 30 % podiel holandskej telekomunikačnej spoločnosti Royal KPN N.V. Arturo Elias sa taktiež vyjadril, že spoločnosť chce poskytovať služby platenej televízie, čím by sa po schválení predaja regulátormi otvoril nový trh.

Súčasné regulačné aktivity v oblasti telekomunikácií predstavujú najväčšie obmedzenia od roku 1990, kedy Carlos Slim prevzal kontrolu nad štátnym monopolom TELEMEX, čo z neho urobilo vtedajšieho najbohatšieho muža sveta.

Akcie spoločnosti America Movil (AMX) obchodované na New York Stock Exchange počas včerajšieho dňa uzatvárali na niekoľko mesačnom maxime 22,83 USD, čo predstavuje nárast o 10,08 % oproti predchádzajúcemu dňu. Budeme pozorne sledovať, aký bude vývoj akcií po najbližšie dni, najmä po dnešnom otvorení NYSE.

Spoločnosť America Movil je štvrtým najväčším mobilným operátorom a jednou z najväčších spoločností na svete, ktorá zamestnáva viac ako 158 tisic ľudí. Trhová kapitalizácia tejto spoločnosti presahuje 79 miliárd amerických dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy