Oživovanie nemeckej ekonomiky by malo pokračovať

Podľa nemeckého rezortu hospodárstva ekonomiku krajiny negatívne ovplyvňuje slabší výkon počas jarných mesiacov a geopolitická neistota, ale trend posilňovania hospodárstva sa nezmenil.

Na rast nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) negatívne vplýva to, že počas jarných mesiacov bol výkon hospodárstva slabší ako zvyčajne a negatívne pôsobí aj geopolitická neistota. Trend posilňovania ekonomiky sa však nezmenil. Uviedol to vo štvrtok nemecký rezort hospodárstva. „Keď sa terajšie mimoriadne okolnosti vytratia, oživovanie by malo pokračovať a pokrok na trhu práce by sa opäť mal zrýchliť,“ uviedlo ministerstvo vo svojej mesačnej správe. Rezort dodal, že ukazovatele dôvery nesignalizujú slabší budúci výkon ekonomiky.

Nemecký export aj import v máji oslabili viac, ako sa očakávalo. Sezónne upravený export medzimesačne klesol o 1,1 % a dovoz sa zmenšil o 3,4 %, čo bol najprudší medzimesačný pokles od novembra 2012. Aj iné ekonomické správy, ako napríklad informácie o poklese priemyselnej výroby, slabých objednávkach a maloobchodných tržbách, tiež naznačujú, že nemecká ekonomika za druhý štvrťrok vykáže slabší rast, ako sa očakávalo.

V prvom štvrťroku tohto roka sa nemecké hospodárstvo vďaka domácemu dopytu a dobrej situácii na trhu práce zväčšilo o 0,8 %. Išlo o najväčší rast ekonomiky krajiny za tri roky. Nemecká vláda prognózuje, že za celý tento rok sa HDP zväčší o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy