BMW investuje niekoľko miliárd do Mexika

Môže sa to zdať ako hlasovanie o dôvere, ale v tejto investícií sa jedná až o miliardu amerických dolárov - a touto krajinou je Mexiko.Nemecká automobilka z oblasti luxusu - BMW nedávno oznámila investíciu o hodnote miliardy amerických dolárov na výstavbu nového závodu v tejto krajine, keďže sa tam od roku 2019 chystá vyrábať ročne 150 000 vozidiel.Mexiko sa tak stalo jedným z popredných svetových rozvíjajúcich sa výrobných uzlov automobilového sektora, a to napriek pretrvávajúcim otázkam týkajúcich sa bezpečnosti.

Môže sa to zdať ako hlasovanie o dôvere, ale v tejto investícií sa jedná až o miliardu amerických dolárov – a touto krajinou je Mexiko.

Nemecká automobilka z oblasti luxusu – BMW nedávno oznámila investíciu o hodnote miliardy amerických dolárov na výstavbu nového závodu v tejto krajine, keďže sa tam od roku 2019 chystá vyrábať ročne 150 000 vozidiel.

Mexiko sa tak stalo jedným z popredných svetových rozvíjajúcich sa výrobných uzlov automobilového sektora, a to napriek pretrvávajúcim otázkam týkajúcich sa bezpečnosti. V skutočnosti, priame zahraničné investície v krajine dosahujú rekordné úrovne.

BMW je v skutočnosti jednou z posledných svetových prémiových automobiliek, ktorá oznámila tento hlavný ťah do Mexika. Výrobcovia automobilov ako Nissan a Mercedes taktiež uviedli, že v tejto krajine začnú vyrábať prémiové vozidlá. História konkurujúcej automobilky Volkswagen, ktorá taktiež vyrába vozidlá značky Audi siaha svojou prítomnosťou do tejto krajiny až do roku 1960.

S tak hojným počtom značiek pôsobiach v krajine, niektorí analytici uviedli, že BMW si za nimi nemohli dovoliť dlhšie zaostávať.

Vedúci predstaviteľ pre výrobu BMW – Harald Kruger, na ceremónii usporiadanej mexickým prezidentom poznamenal: „Americký kontinent má veľmi dôležitú funkciu v medzinárodnej rastovej stratégie skupiny BMW,“ … „A teraz bude spolu s Mexikom aj naďalej rásť.“

Podľa nedávnej štúdie Bank of America: Uvoľnenejšie podnikateľské prostredie, nízke mzdy a blízkosť ceneného amerického trhu sú lákavé ponuky. Mexiko je teraz videné, ako omho konkurencieschopnejšia krajina, ako Čína.

Ale potom je tu stále prítomná drogová vojna, ktorá sa začala v roku 2006 a zúri aj ďalej a stále dochádza k násilnostiam, z dôvodu slabej štátnej autority.

BMW zakladá továreň v San Luis Potosi, zhruba 400 km severne od bezpečného hlavného mesta Mexika. Mexický minister hospodárstva Ildefonso Guajardo Villarreal uviedol: „Chceli sme ich čo najviac upokojiť,“ .. „Intenzívne cestovali v Mexiku a skúsenosti z prvej ruky poukazujú na rôzne úrovne podmienok bezpečnosti a mieru v týchto oblastiach. Mexiko je rozsiahle a rôzne oblasti budú mať rozdielne úrovne trestnej činnosti.“

Mexiko sa taktiež pustilo do ambiciózneho programu ekonomických reforiem, s úžasnými plánovanými zmenami v rôznych odvetviach hospodárstva, vrátane energetiky a telekomunikácií. To posilnilo dôveru investorov, aj cez ekonomický rast krajiny v poslednom roku, ktorý bol sklamaním.

Steven Palacio z investičnej banky JP Morgan poznamenal: „Myslím, že rast sa zlepšuje, ako sa veci pohýnajú vpred.“

„Vývoz do USA sa zvyšuje, sektor stavebníctva prechádza reaktiváciou, vidíme, že aj odvetvie služieb začína rásť. A čo je ešte dôležitejšie, myslím, že trhy si uvedomujú potenciál rôznych reforiem, ktoré by mohli mať pozitívny vplyv na rast Mexika v strednodobom horizonte. „

Súvisiace články

Aktuálne správy