Obchodný prebytok Číny v júni vzrástol, ale menej ako sa čakalo

Obchodná bilancia Číny sa v júni zlepšila, ale menej ako ekonómovia odhadovali. To zvyšuje pravdepodobnosť, že vláda v Pekingu predstaví ďalšie stimuly na podporu ekonomiky, aby splnila ciele pre tento rok. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovších údajov sa export z Číny v júni zvýšil medziročne o 7,2 %. To je síce o niečo viac ako v máji, keď stúpol o 7 %, ale analytici očakávali, že júnový export naberie ešte väčšie tempo a vzrastie o 10,4 %.
Import do ázijskej krajiny po májovom poklese o 1,6 % minulý mesiac ožil a vzrástol o 5,5 %. Nesplnil však očakávania analytikov, ktorí predpovedali, že sa zvýši o 5,8 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že export z Číny do USD v júni zrýchlil a zvýšil sa o 7,5 % po májovom raste o 6,3 %. Vývoz do Európskej únie naopak mierne spomalil na 13,1 % z 13,4 % v máji.
Celkový obchodný prebytok Číny dosiahol v júni 31,6 miliardy USD (23,23 miliardy eur) a bol tak nižší ako v májových 35,92 miliardy USD, zatiaľ čo analytici očakávali, že stúpne na 36,95 miliardy USD.
Podľa odhadu analytikov, čínska ekonomika v 2. kvartáli pravdepodobne stagnovala a za celý rok by mala vzrásť o 7,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy