Fed by mohol ukončiť stimulačný program v októbri

Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia predstaviteľov Federálneho rezervného systému, ktoré sa uskutočnilo 17. a 18. júna

Americký Federálny rezervný systém (Fed) naznačil, že program nákupu dlhopisov ukončí v októbri. Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia predstaviteľov Fedu, ktoré sa uskutočnilo 17. a 18. júna. Predstavitelia Fedu vo všeobecnosti odsúhlasili, že program nákupu dlhopisov sa skončí v októbri, znížením hodnoty nakupovaných dlhopisov o 15 mld. USD.

Alternatívou je, že by americká centrálna banka nakupovala dlhopisy v hodnote 5 mld. USD mesačne až do decembra. Zo zápisnice však vyplýva, že to „väčšina zúčastnených považuje za technickú otázku, ktorá nemá podstatné makroekonomické dôsledky“. Fed od júla nakupuje dlhopisy v hodnote 35 mld. USD mesačne.

Predstavitelia Fedu taktiež diskutovali o tom, ako reinvestovať splatné aktíva v hodnote 4,2 bil. USD. Predstavitelia Fedu hovorili o tom, ako znížiť hodnotu aktív, ktoré majú v držbe bez toho, aby rozrušili finančné trhy. Medzi predstaviteľmi Fedu panujú rôzne názory na to, či by reinvestovanie aktív malo skončiť pred, alebo až po úvodnom rozhodnutí zvýšiť úrokové sadzby.

(1 EUR = 1,3603 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy