Na obnovu evidencie pozemkov v obvode Javorina bude treba asi 800.000 eur

Na zabezpečenie registrov obnovenej evidencie pozemkov (ROEP) a návrh harmonogramu katastrálnych území v 21 katastrálnych územiach bývalého Vojenského obvodu Javorina bude treba približne 800.000 eur, z toho v roku 2015 to má byť 500.000 eur a v roku 2016 bude potrebných 300.000 eur. Vyplýva to z analýzy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú dnes schválila vláda SR.
„Uvedené finančné prostriedky na vyhotovenie jednoduchých ROEP budú zabezpečené z kapitoly MPRV SR z prostriedkov vyčlenených v rámci návrhu rozpočtu Slovenského pozemkového fondu na roky 2015 až 2017 pre rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka,“ uvádza sa vo vládnom materiáli.
„Podľa dostupných údajov a odborného odhadu bude jednoduchý register riešiť približne 38.000 parciel a predpokladaná cena spracovania jednej parcely je 20 eur,“ spresnil v analýze agrorezort.
Predkladaná analýza má podľa MPRV viesť k ukončeniu dlhodobého procesu navrátenia vlastníctva pozemkov bývalým vlastníkom a ďalším oprávneným osobám, ktorým boli pozemky zoštátnené v roku 1953 a podľa zákona číslo 172 z roku 2003 majú právo na vydanie týchto nehnuteľností.
„Pomalé tempo vydávania rozhodnutí bolo spôsobené podkladmi potrebnými ku konaniam, ktoré musia zohľadňovať právny stav v čase zoštátnenia a v čase vydania rozhodnutia, aby neboli dôvodom ich spochybňovania a dali právnu istotu oprávneným osobám,“ dodal rezort pôdohospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy