Očakávané zvýšenie vývozu ropy z Líbye znížilo cenu WTI hlbšie pod 104 USD

Ceny ropy pokračujú v poklese, pričom cena WTI sa posunula hlbšie pod hranicu 104 USD za barel (159 litrov). Pokles zaznamenala aj cena Brentu. Informovala o tom agentúra AP.
V popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku dosiahla cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste 103,87 USD (76,42 eura) za barel. To znamená pokles o 19 centov. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 37 centov na 110,63 USD/barel.
Dôvodom pokračujúceho poklesu sú najmä očakávania trhov, že Líbya čoskoro zvýši vývoz ropy. Líbyjská vláda totiž dosiahla koncom minulého týždňa s povstalcami dohodu a opäť získala kontrolu nad kľúčovými ropnými terminálmi Ras Lánúf a as-Sidr, cez ktoré prechádza zhruba polovica ropy vyvážanej z Líbye. Práve táto skutočnosť viedla k poklesu cien ropy, napriek tomu, že situácia v americkej ekonomike sa zlepšuje.
Americká vláda minulý týždeň oznámila, že v USA vzniklo v júni 288.000 nových pracovných miest, čo je podstatne viac, ako sa čakalo. Miera nezamestnanosti klesla oproti máju o 0,2 % na 6,1 %. Takýto vývoj obyčajne vedie k zvýšeniu cien komodity, keďže zlepšovanie situácie v americkej ekonomike predpokladá rast dopytu po rope.

Súvisiace články

Aktuálne správy