Obchodný deficit USA klesol v máji výraznejšie, než sa čakalo

Obchodný deficit USA klesol v máji výraznejšie, než sa pôvodne čakalo, keď export vzrástol na rekordnú úroveň. To by mohlo naznačovať, že obchod nebude mať na ekonomiku v 2. kvartáli taký negatívny vplyv, ako sa pôvodne predpokladalo. Informovala o tom agentúra Reuters.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že obchodný deficit klesol v máji oproti aprílu o 5,6 % na 44,4 miliardy USD (32,54 miliardy eur). Obchodný deficit v apríli bol revidovaný smerom nadol na 47 miliárd USD. Ekonómovia s poklesom počítali, no odhadovali, že klesne zhruba na 45 miliárd USD.
Pod lepšie než očakávané výsledky sa podpísal najmä export, ktorý v máji vzrástol o 1 % na rekordnú hodnotu 195,5 miliardy USD. Vzrástol najmä predaj automobilov a ich komponentov, ale aj vývoz ropných produktov.
Naopak, dovoz klesol o 0,3 % na približne 239,8 miliardy USD, najmä vďaka nižšiemu dovozu ropy. Ten dosiahol najnižšiu úroveň od novembra 2010.
Dovoz tovarov mimo ropy však dosiahol v máji rekordnú úroveň. To naznačuje zvyšovanie domácej spotreby, ktorú americká produkcia nedokáže pokryť, čo posilňuje očakávania pozitívneho vývoja ekonomiky v 2. štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy