Podvodníci mali súhlas na prevádzku solárnej elektrárne skôr ako panely

Brniansky krajský súd poslal za mreže podvodníkov, ktorí získali licenciu na prevádzku solárnej elektrárne v Držkoviciach pri Prostějove skôr, ako namontovali jej prvý panel. Portál iDNES informuje, že majiteľ elektrárne Jaroslav Vlček dostal trest odňatia slobody na 6,5 roka a dodávateľ stavby Zdeněk Svoboda prišiel o ňu na sedem rokov.
Neoprávneným získaním licencie na sprevádzkovanie solárnej elektrárne by jej majiteľ za 20 rokov spôsobil štátu škodu 239,6 milióna Kč (8,73 milióna eur).
Vlček a Svoboda podľa štátneho zástupcu vytvorili niekoľko sfalšovaných dokumentov, vďaka ktorým v roku 2010 dostala fotovoltická elektráreň Držkovice súhlas na prevádzku. Sprevádzkovanie kapacity do konca decembra 2010 bolo dôležité preto, lebo tým sa získal nárok na veľmi výhodnú cenu za dodávky elektriny do verejnej siete. Od januára 2011 výkupná cena za megawatthodinu totiž klesla o viac ako 50 %.
Podľa žaloby obvinení získali licenciu v čase, keď na pozemku nemali nainštalovaný ani jeden solárny panel.
Konateľovi spoločnosti Tower of power alfa J. Vlčkovi a konateľovi firmy Ekosolaris, dodávateľovi stavby, J. Svobodovi navrhoval štátny zástupca trest odňatia slobody po päť rokov. Senát brnianskeho krajského súdu zvýšil trest Vlčkovi o 18 a Svobodovi a 24 mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy