Gazprom sa vyhráža: Keď dodáte plyn Ukrajine, odstrihneme vás!

, ČTK Foto: SITA

Ruský monopolný vývozca plynu Gazprom pohrozil, že by mohol obmedziť alebo zastaviť dodávky plynu tým európskym firmám, ktoré spätne dodávajú ruský plyn na Ukrajinu. Povedal to šéf podniku Alexej Miller. Varovanie sa môže týkať OMV a RWE.

Gazprom v polovici júna prerušil dodávky plynu na Ukrajinu, pretože Kyjev do stanoveného dátumu nezaplatil dlh za odber. Firma teraz požaduje, aby Ukrajina platila za dodávky vopred.

Spätné toky by mali znížiť závislosť Ukrajiny na dovoze plynu z Ruska. Na spätných dodávkach plynu na Ukrajinu sa tento rok pod vplyvom rusko-ukrajinskej krízy dohodlo s Kyjevom Slovensko. Varovanie šéfa Gazpromu sa tak môže týkať najmä spoločnosti Eustream, ktorá plánuje do konca tohto roka spustiť dodávky plynu pre Kyjev. "Eustream je prepravca. Táto téma sa týka najmä obchodníkov," povedal pre E15.cz hovorca Eustream Vahram Chuguryan. Slováci by preto strach zo slov Alexeja Millera mať nemali.

Mohli by ho ale mať Nemci a Rakúšania. O obchod so spätným tokom plynu na Ukrajinu sa totiž podľa médií zaujímajú spoločnosti OMV a RWE.

Alexej Miller
Gazprom tiež začal napĺňať svoje plynové zásobníky v Európe, aby sa pripravil na možné prerušenie tranzitu cez Ukrajinu, povedal Miller. "Myslím, že do nich môžeme napumpovať cez päť miliárd kubických metrov," uviedol šéf podniku po jeho výročnom valnom zhromaždení. Dodal, že Gazprom už do zásobníkov načerpal okolo 2,6 miliardy kubíkov. Gazprom do Európy vyváža ročne okolo 160 miliárd kubíkov plynu, čo predstavuje asi tretinu európskej spotreby.

Súvisiace články

Aktuálne správy