Index ekonomickej dôvery v eurozóne oslabil

Index dôvery, ktorý zostavuje Európska komisia, oslabil na 102 bodov z májovej úrovne 102,6 bodu.

Ekonomická dôvera v eurozóne sa v júni nečakane zhoršila pre obavy, že boje v Iraku zvýšia ceny ropy a že akákoľvek eskalácia krízy na Ukrajine by mohla byť brzdou hospodárskeho rastu eurozóny. Index ekonomickej dôvery v eurozóne, ktorý zostavuje Európska komisia (EK), oslabil na 102 bodov z májovej úrovne 102,6 bodu. Ekonómovia prognózovali, že stúpne na 103 bodov.

Evelyn Herrmannová, ekonómka BNP Paribas, uviedla, že index na terajšej úrovni stále signalizuje zrýchlenie rastu ekonomiky Európskej menovej únie za druhý štvrťrok. Riziko spomalenia hospodárstva sa však podľa nej zvýšilo. Ekonomika eurozóny v prvom štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 0,2 %. Tempo jej posilňovania sa tak spomalilo z úrovne 0,3 % v záverečnom kvartáli vlaňajška.

Z prieskumu EK ďalej vyplýva, že index inflačných očakávaní spotrebiteľov na obdobie najbližších 12 mesiacov v júni oslabil na 8,6 bodu z májových 9,6 bodu. Index inflačných očakávaní medzi priemyselnými výrobcami sa však zlepšil na -0,1 bodu z májových -1,3 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy