Európski zákazníci Gazpromu dostávajú plyn ako v zimných mesiacoch

Európski zákazníci ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom dostávajú v súčasnosti plyn na úrovni bežnej v zimných mesiacoch. Povedal to dnes na stretnutí s akcionármi Gazpromu jeho šéf Alexej Miller. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
„Podľa najnovších informácií európski zákazníci dostávajú plyn v objemoch, ktoré sú charakteristické pre obdobie zimy,“ uviedol Miller. V dôsledku vysokých dodávok Gazprom očakáva, že za rok 2014 zaznamená v oblasti exportu plynu do Európy priaznivé údaje.
Gazprom je kľúčovým dodávateľom zemného plynu do Európy, pričom z celkových potrieb Európskej únie vykrýva viac než štvrtinu. Väčšinu z objemu plynu dodáva cez ukrajinskú sieť plynovodov.
So susednou krajinou je však Rusko opäť v spore za ceny a dodávky suroviny, už treťom od roku 2006. Moskva sa preto snaží v budúcnosti Ukrajinu úplne obísť, a to prostredníctvom dvoch projektov – Severného prúdu transportujúceho plyn cez Baltské more a Južného prúdu, ktorý by mal prepravovať plyn do Európy cez Čierne more.

Súvisiace články

Aktuálne správy