SPD trvá na rozpočtových pravidlách EÚ

Krajiny, ktoré sa vyhýbajú štrukturálnym reformám, nebudú úspešné, zdôraznil nemecký vicekancelár a predseda sociálnych demokratov Sigmar Gabriel

Sociálnodemokratická strana (SPD) Nemecka nespochybňuje rozpočtové pravidlá EÚ. Vyhlásil to vo štvrtok minister hospodárstva a predseda SPD Sigmar Gabriel. Nikto v SPD nechce zasahovať do Paktu stability a rastu, zdôraznil Gabriel v parlamente. Minulý týždeň Gabriel, ktorý je zároveň vicekancelárom v koaličnej vláde Angely Merkelovej, počas návštevy Francúzska uviedol, že je otvorený diskusii o tom, aby členské štáty výmenou za reformy dostali viac času na zníženie rozpočtových deficitov. Predstavitelia vlády v Berlíne následne spresňovali, že Gabriel nevyzýval na zmeny rozpočtového paktu, ale iba poukázal na možnosť využitia existujúcich výnimiek. Francúzsku už Európska komisia posunula čas na stlačenie rozpočtového deficitu o ďalšie dva roky do roku 2015. Krajine však hrozí, že vzhľadom na slabý hospodársky rast a nedostatočné reformy nesplní ani nový termín.

„Tieto krajiny neprekonajú štrukturálnu krízu bez štrukturálnych reforiem. Ak sa im budú ďalej vyhýbať, v konečnom dôsledku nebudú úspešní,“ uviedol Gabriel. „Myslím si, že Nemecko je toho najlepším príkladom,“ povedal ďalej, pričom odkázal na hospodárske reformy, ktoré zaviedli nemeckí sociálni demokrati v minulosti s cieľom znížiť cenu práce a podporiť konkurencieschopnosť ekonomiky. Reformný program pod názvom Agenda 2010 presadil v rokoch 2003 až 2005 bývalý kancelár Gerhard Schröder. Medzi Francúzskom a Nemeckom je „veľký rozdiel“ v tom, že hoci rozpočtové pravidlá v danom čase porušovali obe krajiny, Nemecko na situáciu zareagovalo náročnými reformami, Francúzsko však nie, dodal predseda nemeckých sociálnych demokratov.

Súvisiace články

Aktuálne správy