Agentúra Fitch zlepšila rating Litvy na stupeň A-

Ratingová agentúra Fitch svojím krokom reagovala na odporúčanie Európskej komisie prijať Litvu k 1. januáru 2015 za 19. člena eurozóny

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v stredu zlepšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Litvy. Rating dlhodobých záväzkov (IDR) v cudzej mene zvýšila o jeden stupeň na A- z úrovne BBB+ a výhľad zlepšila na stabilný. Dlhodobý rating v domácej mene ponechala na stupni A- so stabilným výhľadom. Agentúra svojím krokom reagovala na odporúčanie Európskej komisie (EK) z 20. júna prijať Litvu k 1. januáru 2015 za 19. člena eurozóny. Šéfovia štátov a vlád EÚ majú rozhodnutie formálne potvrdiť v júli.

Prijatie spoločnej meny podľa agentúry Fitch posilní dôveryhodnosť ekonomickej politiky krajiny a zníži úverové riziká pre verejné financie aj bankový systém Litvy. Pozícia eura ako medzinárodnej rezervnej meny zároveň posilní flexibilitu krajiny pri získavaní externých finančných zdrojov. Litovské banky tiež získajú prístup k nástrojom na podporu likvidity zo strany Európskej centrálnej banky (ECB).

Agentúra Fitch ďalej uviedla, že Litva sa úspešne vynorila z hlbokej recesie a pokračuje v zotavovaní, pričom v ekonomike sa prejavujú iba relatívne mierne nerovnováhy. Litovská ekonomika sa dokázala prispôsobiť externým šokom bez toho, aby menila politiku pevného výmenného kurzu národnej meny voči euru. Fitch očakáva, že v rokoch 2014 a 2015 hospodárstvo vykáže priemernú ročnú mieru rastu o 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy