Papierové peniaze do 21. storočia nepatria

, businessinsider Foto: SITA

John Maynard Keynes kedysi povedal, že zlato je pozostatok barbarstva. To isté v súčasnosti platí o papierových peniazoch. V 21. storočí sú zastaraným prostriedkom, pre ktorý už tak trochu nie je miesto.

S kolegom Jayom máme dohodu. Občas mi nosí do práce raňajky a ja za to zaplatím aj za neho. Keď mi raňajky dá, povie, koľko mu dlhujem. Lezie mi na nervy, že musím v peňaženke mať hotovosť. Niekedy nemám presnú sumu, inokedy nemám peniaze vôbec.

Bolo by skvelé, keby Jay používal Venmo – aplikáciu, prostredníctvom ktorej sa dajú urobiť drobné platby medzi priateľmi. Každým dňom sú situácie, kedy potrebujete hotovosť, absurdnejšie. Je to ako počúvať hudbu z CD, možno z kazety.

John Maynard Keynes označil zlato (zlatý štandard) ako pozostatok barbarstvo. To isté teraz platí o papierovej hotovosti. Rovnako ako zlato sú bankovky a mince fyzické peniaze. Rovnako ako zlato je hotovosť pre mnoho ľudí fetiš. A rovnako ako so zlatom sú s hotovosťou spojené obrovské náklady.

Najprv to sú náklady na nakladanie s hotovosťou. Štúdia univerzity Tufts z roku 2013 odhadla tieto náklady pre americkú ekonomiku na 200 miliárd USD. Do toho je započítaný čas, o ktorý ľudia kvôli hotovosti prídu. V priemere človek podľa Tufts strávi 28 minút mesačne len presunom na miesta, kde je bankomat.

Skutočným problémom je však to, že hotovosť obmedzuje účinnosť menovej politiky. "V súčasnom svete, kde je inflácia veľmi nízka, sa môžu centrálne banky dostať do situácie, kedy zníži sadzby do záporu. Lenže keď sa to stane, môžu spotrebitelia vždy vybrať úspory vo forme hotovosti, aby sa vyhli negatívnym sadzbám. Vo svete čisto digitálnych peňazí však centrálna banka môže nastavovať úroky, ako sa jej zapáči," vyjadril sa tento rok na jar ekonóm Kenneth Rogoff. A nie je jediným ekonómom, ktorý takto rozmýšľa. Miles Kimball z Michiganskej univerzity už nejaký čas píše o vyriešení problému s nulovými sadzbami systémom s čisto digitálnej meny.

Papierová hotovosť je teda rovnako ako zlato záťažou pre monetárny systém, obmedzuje rast a pôsobí deflačne. Na papierové peniaze sa síce pekne pozerá a každý by ich chcel mať hromadu, ale už nepatria do 21. storočia.

Autorom je Joe Weisenthal zo servera Business Insider.

Súvisiace články

Aktuálne správy