Dôvera amerických spotrebiteľov rástla

Spotrebiteľská dôvera v USA sa v júni dostala na najvyššiu úroveň za takmer šesť a pol roka. Index dôvery spotrebiteľov, ktorý zostavuje americká výskumná organizácia Conference Board, stúpol na 85,2 bodu z májovej hodnoty 82,2 bodu. Júnová hodnota je najvyššia od januára 2008. Rástol totiž optimizmus ľudí v súvislosti s pracovným trhom. Tieto údaje sú však v rozpore s iným prieskumom, ktorý minulý týždeň poukázal na pokles spotrebiteľskej dôvery. Analytici však hovoria, že pokiaľ ide o zlepšovanie podmienok na pracovnom trhu, tieto údaje sú v súlade aj s inými ukazovateľmi.

Iná správa organizácie Conference Board ukázala, že predaj nových domov v USA v máji stúpol o 18,6 % na sezónne upravených 504 tisíc domov, čo je najviac od mája 2008. Miera rastu bola najvyššia od januára 2002. Tieto údaje sú však značne volatilné, keďže vznikli na základe analýzy malej vzorky. Údaje o minulomesačnom tempe rastu sú tak pravdepodobne priaznivejšie, než skutočná miera rastu na trhu. Analytici počítali s tým, že počet nových predaných domov sa dostane na 440 tisíc.

Údaje o dôvere spotrebiteľov a aj o situácii na realitnom trhu sú však náznakom zlepšenia situácie v americkej ekonomike. V prvom kvartáli americká ekonomika oslabila medziročne o 1 %, no v druhom štvrťroku by si mala medziročne pripísať 3,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy