Maďarsko znížilo úrokové sadzby na nové dno

Hlavná úroková sadzba sa nachádza na úrovni 2,3 %

Maďarská centrálna banka v utorok znížila hlavnú úrokovú sadzbu o 10 bázických bodov na nové rekordné dno 2,3 %. Rozhodnutie banky sa očakávalo vzhľadom na vývoj medziročnej inflácie, ktorá sa v apríli prepadla do záporných hodnôt, kde zotrvala aj minulý mesiac. V prospech udržiavania voľnej politiky hovoria aj najnovšie kroky Európskej centrálne banky (ECB), ktorá tento mesiac znížila úrokové sadzby na rekordné minimá a oznámila sériu opatrení na podporu hospodárskeho rastu v eurozóne.

S uvoľňovaním menovej politiky začalo Maďarsko v auguste 2012, kedy bola hlavná sadzba na úrovni 7 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters v minulotýždňovom prieskume uviedli, že cyklus znižovania sadzieb by sa mal zastaviť budúci mesiac na úrovni 2,1 %.

Podľa maďarskej centrálnej banky mierna inflácia a výhľad ekonomiky naznačujú, že monetárna politika zostane dlhší čas uvoľnená. Banka tiež po utorňajšom zasadnutí uviedla, že ďalšie „opatrné“ uvoľnenie nemožno vylúčiť. Hlavná sadzba sa podľa jej vyhlásenia nachádza blízko úrovne, ktorá v strednodobom horizonte zabezpečuje cenovú stabilitu a poskytuje zodpovedajúcu podporu ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy