Predaj starších domov v USA vzrástol v máji najviac takmer za tri roky

Predaj starších domov v USA zaznamenal v máji výraznejší medzimesačný rast, než sa očakávalo, pričom tempo rastu bolo najvyššie takmer za tri roky. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Ako uviedla Národná asociácia realitných kancelárií (National Association of Realtors, NAR), predaj existujúcich domov vzrástol v máji 2014 oproti aprílu o 4,9 % na sezónne upravenú ročnú mieru 4,89 milióna domov. V apríli dosiahol predaj po revízii smerom nahor 4,66 milióna domov. Ide o najvýraznejší medzimesačný rast od augusta 2011. Stredná cena domu predaného v máji predstavovala 213.400 USD (156.958 eur), čo je o 5,1 % viac než v máji minulého roka.
Ekonómovia očakávali, že predaj existujúcich domov dosiahne v máji počet 4,75 milióna. Vychádzali pritom z pôvodnej informácie NAR za mesiac apríl na úrovni 4,65 milióna domov.
Minulý rok predaj domov negatívne ovplyvnilo zvýšenie hypotekárnych sadzieb, ako aj niektoré ďalšie faktory. Medzi ne patril menší počet nehnuteľností na trhu či sprísnenie štandardov pri poskytovaní bankových úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy