Výška bonusu má v ČR urýchliť získavanie pozemkov aj pre diaľnice

Českí poslanci schválili minulý týždeň novelu zákona o urýchlení výstavby dopravnej, vodnej a energetickej infraštruktúry. Internetový portál iDNES informuje, že štát bude môcť za poľnohospodársku pôdu dôležitú pre stavbu ciest vyplatiť vlastníkom až 16-násobok odhadnutej ceny. Opatrenie by malo významne zrýchliť budovanie diaľnic. Novelu musí ešte schváliť senát a podpísať prezident Miloš Zeman. Nové pravidlá môžu potom začať platiť 15. deň od ich zverejnenia v Zbierke zákonov ČR.
Poslanci schválili novelu preto, lebo prax ukázala, že bonus vo výške 100 % je veľmi nízky a vlastníkov nemotivuje, aby predávali svoju pôdu. Odďaľovanie dokončenia stavieb stojí štát veľké peniaze a ohrozené je aj čerpanie prostriedkov z EÚ. Výška bonusu sa však bude znižovať podľa dĺžky rozhodovania vlastníka pozemku. Ak ho predá do 60 dní, bude základná cena pozemku zvýšená na osemnásobok. Ak tak urobí do 75 dní, dostane zaň štvornásobok a v prípade predaja do 90 dní bude mať nárok iba na dvojnásobok. Zvýšenie bonusu na 16-násobok základnej odhadnutej ceny sa bude uplatňovať iba v ojedinelých prípadoch a bude ho musieť schváliť minister dopravy.
Minister dopravy Antonín Prachař zdôraznil, že samotná novela však k hladkej výstavbe strategickej infraštruktúry nestačí. Musí na ňu nadväzovať novela o verejných objednávkach a zákon o líniových stavbách, ktorý by mal riešiť výstavbu kľúčovej infraštruktúry komplexne.

Súvisiace články

Aktuálne správy