Najbohatší Čech vycúva z energobiznisu, EPH má ovládnuť Tkáč a Křetínský

, ČTK;E15;iHNed Foto: SITA

Finančná skupina PPF Petra Kellnera predáva svoj 40 percentný podiel v Energetickom a priemyselnom holdingu (EPH). Cenu ani ďalšie podrobnosti transakcie zmluvné strany nezverejnili, isté však je, že Kellner svoju investíciu do EPH veľmi dobre zhodnotil.

Už dávnejšie informácie hovoria o tom, že PPF by za svoj podiel mohla dostať 1,1 miliardy eur. Vstupné investície do EPH v roku 2009 pritom pre PPF predstavovali len päť miliárd korún (asi 182 248 952 eur). Viac PPF zarobila len na predaji Českej poisťovne.S veľkým ziskom pritom odchádza z krajne rizikového biznisu, ktorý drví európska regulácia, nízke ceny elektriny aj problémy s dodávkami ukrajinského plynu. Naopak, postavenie Křetínského a J&T je pomerne riskantné, informujú české Hospodárske noviny.

Pre PPF predaj znamená definitívny odchod z oblasti energetiky. Akcie predá priamo spoločnosti EPH, a tie budú následne zrušené. Tým sa významne preskupia pozície vo vlastníckej štruktúre EPH. Najväčšími akcionármi sa stanú šéf EPH Daniel Křetínský a spoluvlastník skupiny J&T Patrik Tkáč, ktorí budú kontrolovať každý po 37 percentách. Zvyšok akcií bude vlastní skupina J&T. Pred transakciou mali po 40 percent PPF a J&T s Patrikom Tkáčom a 20 percent Křetínský. PPF už k zníženiu podielu EPH siahla tento rok na jar, a to o necelých 4,5 percenta práve na 40 percent.

Ako informoval denník E15, Křetínský a skupina J&T nedávno získali od bánk úver vo výške 1,8 miliardy eur. Časť z týchto peňazí mala ísť práve na financovanie odkúpenia 40 percentného podielu PPF. Prakticky všetko, čo EPH v posledných rokoch kúpilo, bolo na úver, píšu HN. Celkovú výšku dlhu firma nezverejňuje, ale v energetických kruhoch sa hovorí o zhruba troch miliardách eur.

Energetický a priemyselný holding je druhou najväčšou českou energetickou skupinou hneď za kolosom ČEZ. Podľa posledných údajov z roku 2012 vlastnil EPH majetok v hodnote 285,2 miliardy korún (10,4 miliardy eur). Tržby skupiny vtedy dosiahli 115 miliárd korún (4,19 miliárd eur) a zisk pred úrokmi, daňami a odpismi predstavoval 32,7 miliardy (asi 1,19 miliardy eur). Do portfólia holdingu patria firmy v Českej republike, Nemecku, Poľsku aj na Slovensku. Medzi najväčšie patrí okrem skupiny Slovenský plynárenský priemysel tiež Plzeňská energetika, Elektrárne Opatovice, Pražská teplárenská, Stredoslovenská energetika alebo napríklad nemecká hnedouhoľná spoločnosť Mibrag. Úhrnný výkon energetických zdrojov skupiny predstavuje 1750 megawattov. Firmy EPH zamestnávajú vyše osem tisíc ľudí.

Skupina PPF investuje do radu sektorov od bankovníctva a finančných služieb, cez poisťovníctvo, nehnuteľnosti, oblasť energetiky a ťažbu nerastov, poľnohospodárstvo, maloobchodné služby až po biotechnológie. Pôsobnosť PPF siaha zo strednej a východnej Európy cez Rusko až do Ázie. Skupine vlani klesol čistý zisk o 277 miliónov eur na 450 miliónov eur. Aktíva skupiny sa v uplynulom roku znížili o tri percentá na 20,9 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy