Za odchodom Kellnera môže byť zlý stav energetiky aj spory v EPH

Dôvodov odchodu skupiny PPF z energetického sektora môže byť viacero. Jedným z nich je negatívny vývoj tohto odvetvia, ktorý je spôsobený prepadom cien elektriny na burzách, zásahmi Európskej komisie (EK) či sprísňovaním regulácie v jednotlivých krajinách. Konštatujú to vo svojej analýze dnešné Hospodářské noviny (HN).
Keď najbohatší Čech Petr Kellner pred necelými piatimi rokmi spolu so skupinou J&T a Danielom Křetínskym zakladali Energetický a průmyslový holding (EPH), bolo podnikanie v energetike „zlatou baňou“. Dnes sa naopak považuje za vysoko rizikové odvetvie, v ktorom je stále ťažšie dosahovať zisk.
Kellnerov odchod z EPH môže tiež súvisieť s jeho kúpou českých a slovenských aktivít španielskej telekomunikačnej spoločnosti Telefónica. Dohodnutá kúpna cena je 63,6 miliardy českých korún (2,31 miliardy eur) a tým, že sa zbavuje starých projektov, môže získavať peniaze na financovanie nových.
Podľa HN tiež rastú rozpory medzi Kellnerom a Křetínskym, a to v súvislosti s ďalším smerovaním energetickej skupiny. Křetínskemu sa ako šéfovi EPH tento rok podľa denníka okrem kúpy Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) s ďalšími akvizíciami veľmi nedarilo.
Kellner predáva svoj 44,44-% podiel v EPH za približne miliardu eur. Rozdelia si ho pravdepodobne ostatní akcionári holdingu, nie je však vylúčený ani vstup nového investora. Po odčítaní vstupnej investície zarobí najbohatší Čech na tomto obchode približne 25 miliárd eur, vyčísľujú HN.

Súvisiace články

Aktuálne správy