Rusko možno v septembri zlepší prognózu rastu

Aktuálnu prognózu hospodárskeho rastu o 0,5 % vláda v septembri s najväčšou pravdepodobnosťou upraví smerom nahor, tvrdí minister financií Alexej Uljukajev

Rusko možno v septembri vďaka zotaveniu firemných investícií zlepší prognózu tohtoročného hospodárskeho rastu. Uviedol to vo štvrtok minister financií Alexej Uljukajev. Aktuálna prognóza počíta v roku 2014 s posilnením výkonu ekonomiky o 0,5 %, podľa Uljukajeva ju však vláda v septembri s „najväčšou pravdepodobnosťou“ upraví smerom nahor. Investície ruských firiem začali vlani oslabovať a prepadli sa po sankciách, ktorými odpovedal Západ na obsadenie Krymu Ruskom. V apríli investície v medziročnom porovnaní klesli o 2,7 %. Májové čísla zatiaľ nie sú dostupné, podľa ministra financií však existujú náznaky, že v piatom mesiaci roka sa prepad zmiernil. Investície sú stále v zápornom teritóriu, odteraz by však mal nastúpiť rastový trend, povedal Uljukajev.

Medzinárodný menový fond (MMF) už zhoršil prognózu tohtoročného rastu ruskej ekonomiky na 0,2 % z úrovne 1,3 %. Fond zároveň v máji varoval, že pokračujúce napätie medzi Moskvou a západnými krajinami by mohlo spôsobiť ešte hlbší prepad.

Súvisiace články

Aktuálne správy