Fed opäť obmedzil program nákupu dlhopisov

Úrokové sadzby v USA zostávajú podľa očakávania na nule. Americká centrálna banka (Fed) tiež opäť obmedzila program výkupu dlhopisov. Fed okrem toho znížil prognózu rastu americkej ekonomiky. Vyjadril však dôveru, že oživovanie bude pokračovať, čo umožní zvyšovanie úrokových sadzieb v roku 2015. Informovala o tom agentúra Reuters.
Fed aktuálne počíta s tým, že najväčšia svetová ekonomika tento rok vzrastie o 2,1 % až 2,3 % a nie o 2,9 %. Centrálna banka má však v pláne pokračovať v obmedzovaní monetárnych stimulov, pričom hlavné stimulačné programy by mali byť ukončené do konca tohto roka.
Fed znížil mesačnú hodnotu programu výkupu aktív na 35 miliárd USD (25,8 miliardy eur) zo 45 miliárd USD, pričom 20 miliárd USD je určených na nákup štátnych dlhopisov a 15 miliárd USD na nákup cenných papierov krytých hypotékami.
„Ekonomická aktivita bude expandovať miernym tempom a situácia na trhu práce sa bude naďalej postupne zlepšovať,“ uvádza sa vo vyhlásení Fedu. „Zdá sa, že výdavky domácností sa pomaly zvyšujú a fixné investície firiem opäť rastú.“
Fed očakáva, že úrokové sadzby sa začnú zvyšovať v roku 2015. Banka znížila svoj kľúčový úrok prakticky na nulu v decembri 2008, keď ekonomika bojovala s finančnou krízou a nachádzala sa v hlbokej recesii.

Súvisiace články

Aktuálne správy