Hodnotenie podnikateľského prostredia: Slovensko vypadlo z lepšej polovice rebríčka

, EIU Foto: SITA

Počas nasledujúcich piatich rokov sa očakáva, že najlepšie podnikateľské prostredie nájdete v Singapure. Pozícia Slovenska sa vo svetovom rebríčku len mierne zlepšila. Z postkomunistických krajín nás predbehlo Poľsko, Česko, ale aj Estónsko.

Economist Intelligence Unit (EIU) patrí k najväčších ekonomickým prognostickým ústavom na svete, do prieskumu zapája 82 krajín z celého sveta. Analýzy vždy predpovedajú na 5 rokov dopredu, v ktorých krajinách bude aké podnikateľské prostredie. Medzi hodnotiace kritériá patrí politická situácia, makroekonomické prostredie, politika týkajúce sa podnikateľského sektora, daňová politika, trh práce a regulácia devízových trhov.

Podľa aktuálnej prognózy zverejnenej v utorok, patrí v období rokov 2014-2018 prvenstvo Singapuru. Podnikateľská atraktivita krajiny dostala z desiatich bodov 8,65. Singapur tak potvrdil svoju pozíciu z predchádzajúcej prognózy.

Slovensko svoje skóre zlepšilo z 6,94 na 7,2 bodu, ale napriek tomu sa padlo o jednu pozíciu na 31. miesto. Poradie sa totiž zmenilo aj vďaka Poľsku, ktoré poskočilo z 31 priečky na 29. Za Slovenskom nájdeme ešte z krajín EÚ napríklad Maďarsko (37)  Portugalsko (38), Lotyšsko (39) Litvu (42), Bulharsko (46), Rumunsko (47.) a Taliansko (48). Naopak lepšie podnikateľské prostredie ako u nás hľadajme napríklad v Estónsku (23), Českej republike (28.) a spomínanom Poľsku (29).

Na poslednom 82. mieste je Venezuela, získala z možných desiatich bodov iba 3,93. To je výrazné zhoršenie pre túto krajinu od predchádzajúceho prieskumu, kde skončila na 74. mieste s 4,58 bodov. Angola tak z poslednej priečky tentoraz poskočila na 80. miesto.

Zaujímavosťou aktuálnej štúdie je, že do prvej desiatky sa dostali iba dve ekonomiky EÚ. Deviata pozícia patrí Fínsku o a desiata Dánsku. Aj v hodnotení štúdie sa dočítame, že politická a ekonomická stabilita po opatreniach prijatých kvôli kríze, sa vo väčšine členských štátov EÚ podpísala pod atraktivitu podnikateľského prostredia. Analytici londýnskej EIU však zdôrazňujú, že ekonomiky EÚ aj tak dosiahli relatívne dobré hodnotenie, čím v rebríčku ovládajú pozície medzi 10. a 30. miestom. To znamená, že v týchto krajinách je aj naďalej vysoká miera politickej stability a otvorenosť svetovému obchodu.

Medzi problémy podnikateľského prostredia mnohých západoeurópskych ekonomík však už dlho patrí vysoká daňová záťaž, v priemere vyššia než v akejkoľvek inej ekonomike vo svete, píše sa v analýze EIU.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy