Export Japonska klesol v máji prvýkrát za 15 mesiacov

Japonský export zaznamenal v máji prvý medziročný pokles za 15 mesiacov, pod čo sa veľkou mierou podpísal nižší dopyt zo strany USA a ázijských krajín. Oznámilo to dnes japonské ministerstvo financií. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.
Hodnota vyvezeného tovaru klesla minulý mesiac v medziročnom porovnaní o 2,7 % na 5,607 bilióna jenov (40,53 miliardy eur). Vývoz do Spojených štátov, ktoré patria k jedným z najväčších trhov pre japonský tovar, klesol o 2,8 % na 1,01 bilióna jenov. Ministerstvo uviedlo, že je to prvý pokles vývozu do USA za 17 mesiacov.
Export do ázijských krajín vrátane Číny klesol medziročne o 3,4 %, čo je podľa ministerstva financií prvý pokles vývozu do tejto časti sveta za posledných 15 mesiacov. Vývoz do ázijských krajín sa na celkovom objeme exportu Japonska podieľal v máji 55 %. Vývoz do Číny však mierne vzrástol, a to o 0,4 %. Ešte viac sa zvýšil export do Európskej únie (EÚ), až o 14,5 %.
Ešte výraznejšie klesol dovoz, o 3,6 % na 6,516 bilióna jenov. Aj v tomto prípade ide o prvý pokles za viac než rok, konkrétne za 19 mesiacov. Dôvodom je najmä od 1. apríla zvýšená spotrebná daň.
Výsledkom je obchodný deficit vo výške asi 909 miliárd jenov. To znamená schodok už 23. mesiac po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy