Poľnonákup Turiec vlani prehĺbil stratu na 243 tis. eur

V roku 2013 podľa výročnej správy prišla spoločnosť o najväčšieho odberateľa kŕmnych zmesí.

Výrobca a predajca kŕmnych zmesí, spoločnosť Poľnonákup Turiec, a.s., v minulom roku prehĺbil stratu. Kým rok 2012 zakončil so stratou 36 tis. eur, v ostatnom roku to bola strata 243,7 tis. eur. Podľa zverejnenej výročnej správy za rok 2013 firma záporný výsledok hospodárenia zaúčtuje do neuhradených strát minulých rokov.

Podľa zverejnených informácií, tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb dosiahli v sledovanom roku 2,53 mil. eur, z toho tržby za kŕmne zmesi tvorili 2,44 mil. eur. Zvyšných 89,1 tis. eur predstavovali tržby z predaja služieb. „V roku 2013 sme prišli o najväčšieho odberateľa kŕmnych zmesí. Kŕmne zmesi sa dovážajú z Čiech a Poľska kvôli nižším cenám. Takže sa nám výroba znížila, znížil sa aj počet zamestnancov, tržby nám klesli a ekonomická situácia sa zhoršila,“ zhodnotila minulý rok spoločnosť vo výročnej správe. Objem výroby vlani klesol na 2,53 mil. eur z 3,1 mil. eur. Mierne zníženie na 560,2 tis. eur z 576,1 tis. eur. vykázali aj záväzky firmy.

Výrobca a predajca kŕmnych zmesí evidoval ku koncu minulého roka majetok v hodnote 2,3 mil. eur. Väčšiu časť z neho, konkrétne 1,3 mil. eur. tvoril neobežný majetok. Základné imanie sa vlani v medziročnom porovnaní znížilo na 3,03 mil. eur z 3,33 mil. eur. „Akciová spoločnosť v roku 2014 neočakáva žiadne mimoriadne zmeny vo vývoji finančnej a hospodárskej situácie. Očakávame ku koncu roka dosiahnuť vyrovnaný výsledok hospodárenia,“ uzavrela firma.

Spoločnosť Poľnonákup Turiec, a.s., vznikla zakladateľskou listinou 1. mája 1992. Rozhodujúcimi činnosťami firmy sú výroba a predaj kŕmnych zmesí, skladovanie obilia, predaj hospodárskych potrieb, ale aj prevádzkovanie verejného skladu, či prenájom nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy