BoJ pokračuje v agresívnom uvoľňovaní menovej politiky

Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) bude pokračovať v agresívnom uvoľňovaní menovej politiky, aby podporila ekonomiku a prekonala dlhodobú defláciu. Informovala o tom agentúra DPA.
Menová rada nezmenila tempo kvantitatívneho uvoľňovania. BoJ vo svojom vyhlásení po dvojdňovom zasadaní menovej rady uviedla, že „bude realizovať operácie na peňažnom trhu tak, aby sa menová báza ročne rozšírila o 60 biliónov až 70 biliónov JPY“ (434 miliárd až 507 miliárd eur). Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami analytikov.
BoJ rozhodla o agresívnom uvoľňovaní menovej politiky v apríli 2013. Jej cieľom je do dvoch rokov dosiahnuť medziročnú infláciu na úrovni dvoch percent. Ekonomiku krajiny totiž predtým 15 rokov sužovala deflácia.
Japonské spotrebiteľské ceny v apríli medziročne vyskočili o 3,2 %. Hlavným dôvodom bolo zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na 8 % z 5 % od 1. apríla. Aprílový nárast bol už 11. mesačným zvýšením spotrebiteľských cien po sebe. Japonská ekonomika v 1. štvrťroku vzrástla o 6,7 %, uviedla vláda v pondelok (9. 6.), keď revidovala svoj prvý odhad, v ktorom počítala so zvýšením len o 5,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy