Najnovší výpočet GDP = C(+SEX)IGN

Po Shockeri z Talianska, kde sa vláda chystá počítať do GDP aj prostitúciu a predaje drog, sa podobné úvahy preniesli aj do Anglicka.

Po Shockeri z Talianska, kde sa vláda chystá počítať do GDP aj prostitúciu a predaje drog, sa podobné úvahy preniesli aj do Anglicka. Ekonómovia veľmi jednoducho vypočítali, akú hodnotu môže mať hodnota prostitúcie v UK: 60879 prostitútok * 25 klientov za týždeň * 67.16 GBP za návštevu. Je to tak: na svete sú už prvé excely, ktoré počítajú hypotetický boost GDP z prostitúcie. ONS (Office for National Statistics) už pracuje na vyhladení čísiel a tieto údaje budú oficiálne zahrnuté vo výpočte GDP pre ďalšie roky v položke spotreba domácností/ostatné tovary a služby spolu so životným poistením a napr. službami na pošte. Odhadovaná suma za prostitúciu je 9.7 mld. GBP, alias 0.7% GDP krajiny.

Následne sa aj Španielsko rozhodlo, že kľúčom k zníženiu debt-to-GDP ratio nie je fiškálna zodpovednosť, ekonomický rast, inflácia alebo reštrukturalizácia, ale práve vylepšovaním oficiálnych štatistík takýmito „trikmi“. Presne tak isto bude započítavať prostitúciu do GDP, pričom prvotné odhady hovoria o boostnutí údaju až o 2.7%-4.5%. Španielska vláda si necháva vypracovávať sexuálny prieskum a výskum, aby lepšie porozumela tomuto odvetviu. Jedna takáto španielska pracovníčka maká za cca 40-50€ za klienta.

Nuž, dostali sme sa do fáze, kde žiadne zaužívané riešenia nefungujú, ekonomikám sa nedarí a dlhy neklesajú, ale rastú. Treba tak hľadať nové neštandardné postupy, ako znížiť dlh ku GDP. Toto je prvé „srandovné“ opatrenie a pravdepodobne uvidíme v nasledujúcich mesiacoch a rokoch ďalšie podobné srandičky.

Súvisiace články

Aktuálne správy