Maloobchod USA v máji vzrástol menej, ako sa očakávalo

Maloobchodné tržby v krajine minulý mesiac posilnili o 0,3 %, ekonómovia predpovedali ich rast o 0,6 %.

Americké maloobchodné tržby v máji posilnili menej, ako sa predpokladalo. To však pravdepodobne veľmi nezmení očakávanie zrýchlenia hospodárskeho rastu v tomto štvrťroku, keďže údaje o vývoji maloobchodu v apríli sa revidovali smerom nahor. Ministerstvo obchodu USA vo štvrtok informovalo, že tržby maloobchodu sa v máji zväčšili o 0,3 %. V apríli podľa revidovaných údajov stúpli o 0,5 %. Ekonómovia prognózovali, že májové tržby posilnia o 0,6 %. Aprílové tržby podľa predošlého odhadu vzrástli iba o 0,1 %.
Takzvané jadrové tržby maloobchodu USA, ktoré nezahŕňajú predaj automobilov, benzínu, stavebných materiálov a stravovacích služieb, a viac korešpondujú so spotrebiteľskými výdavkami pri meraní hrubého domáceho produktu, minulý mesiac stagnovali. Aprílové jadrové tržby však podľa revidovaných údajov posilnili o 0,2 %. Predošlý odhad naznačoval, že v apríli o 0,1 % klesli.

Tržby amerických predajcov automobilov sa v máji zväčšili o 1,4 %. Tržby bez zahrnutia predaja áut stúpli o 0,1 %. Predaj stavebných materiálov a záhradného vybavenia vzrástol o 1,1 %. Tržby predajcov pohonných hmôt sa zvýšili o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy