Oleg Deripaska chce zvýšiť podiel v Strabagu na 25 %

Ruský oligarcha v súčasnosti v rakúskej stavebnej firme kontroluje 19,4 %

Ruský oligarcha Oleg Deripaska plánuje zvýšiť svoj podiel v rakúskej stavebnej firme Strabag na 25 % zo súčasných 19,4 %. Vyplýva to z hlásenia pre regulačné úrady, o ktorom informovala vo štvrtok agentúra Reuters. Deripaskova spoločnosť Rasperia Trading Ltd potvrdila zámer kúpiť ďalších 5,6 % spoločnosti, uviedol rakúsky protimonopolný úrad na svojej internetovej stránke. Deripaska môže do júla využiť opciu na kúpu podielov od ďalších kľúčových akcionárov a zvýšiť svoj podiel v Strabagu na 25 %, ktoré pôvodne vlastnil.

Ďalšími kľúčovými akcionármi stavebnej firmy sú Haselsteiner group, Raiffeisen NOe-Wien a poisťovňa Uniqa. Strabag v stanovisku pre agentúru Reuters uviedol, že zatiaľ nevie, či a v akom rozsahu Deripaska opciu využije. Uniqa a Raiffeisen v Strabagu spoločne kontrolujú 29,3 %, Haselsteiner Group 28,3 % a Deripaska 19,4 percent. Spoločnosť drží 10 % v kmeňových akciách a 13 % akcií sa obchoduje na burze.

Strabag je štvrtou najväčšou stavebnou spoločnosťou v Európe, po francúzskom podniku Vinci, španielskej skupine ACS a francúzskom konglomeráte Bouygues. Na Slovensku vlastní stavebnú spoločnosť ZIPP Bratislava, s. r. o. Podľa obchodného registra v SR pôsobia aj firmy Strabag, s. r. o., Strabag – ZIPP Development, s. r. o. či organizačné zložky rakúskeho a českého Strabagu.

Súvisiace články

Aktuálne správy