Slovinská banka Nova KBM má dostatok kapitálu, tvrdí jej šéf

Šéf banky Nova KBM (NKBM) Aleš Hauc však upozornil, že štvrtina úverov v portfóliu banky by sa mohla klasifikovať ako nesplácaná

Štvrtina úverov v portfóliu druhej najväčšej slovinskej banky Nova KBM (NKBM) by sa mohla klasifikovať ako nesplácaná. Banka však má dostatok kapitálu na to, aby zvládla európske záťažové testy. V stredu to vyhlásil šéf banky Aleš Hauc. „Verím, že banka zvládne záťažové testy, pretože má dostatok kapitálu,“ povedal Hauc. Podiel nesplácaných úverov je podľa jeho slov v súčasnosti vo výške 25 % a mohol by v tomto roku stúpať vzhľadom na slabý hospodársky rast a vysokú mieru nezamestnanosti. Tento nárast by však nemal byť výrazný. „Nebude to žiadny dramatický nárast problémových úverov,“ povedal Hauc.

Šéf banky zároveň uviedol, že NKBM nebude v tomto ani v nasledujúcom roku potrebovať ďalšiu finančnú injekciu. V decembri minulého roku banka dostala od slovinskej vlády pomoc vo výške 870 mil. eur. Slovinská vláda zachraňovala bankový systém v krajine. Slovinsko tak nemuselo požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc. Do bankového sektora krajina v decembri naliala 3,3 mld. eur.

Slovinská vláda predpokladá, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 0,5 %, pričom má za sebou dva roky recesie. Slovinský štatistický úrad v máji uviedol, že ekonomika krajiny medzikvartálne poklesla o 0,3 %, medziročne však stúpla o 1,9 %. Podľa Hauca je však priskoro hodnotiť výkon ekonomiky. „Musíme počkať, ako sa bude ekonomike dariť v druhom a v treťom kvartáli, až potom môžeme hovoriť o možnom medziročnom raste,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy