EÚ sa dohodla na urovnaní sporu s Faerskými ostrovmi kvôli výlovu sleďov

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že dosiahla politické porozumenie s Faerskými ostrovmi o ukončení vleklého sporu týkajúceho sa výlovu sleďov a makrel v severovýchodnom Atlantiku.
Dohode, ktorú uzatvorila eurokomisárka pre námorné záležitosti a rybné hospodárstvo Maria Damanakiová s ministrom pre rybolov z Faerských ostrovov Jacobom Vestergaardom, predchádzal niekoľkomesačný dialóg medzi predstaviteľmi Faerských ostrovov a EÚ.
Faerské ostrovy súhlasili skoncovať s neudržateľným výlovom sleďov, zatiaľ čo EK predložila návrh nariadenia, ktorým sa ruší zákaz obchodovania a vstupu do prístavov EÚ pre obyvateľov Faerských ostrovov z augusta 2013. Nariadenie EK bude preskúmané členskými štátmi EÚ predtým, než vstúpi do platnosti.
Obe strany sa tiež dohodli na ukončení právneho konania, ktoré na protest proti zákazom EÚ iniciovali Faerské ostrovy na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WHO) v rámci Dohovoru OSN o morskom práve.
„Po dlhých a intenzívnych rokovaniach, som presvedčená, že čoskoro budeme môcť považovať spor o slede za minulosť. Rybári z Faerských ostrovov sa budú môcť vrátiť do vôd EÚ a európski rybári môžu pokračovať vo svojom tradičnom rybolove vo vodách Faerských ostrovov,“ skonštatovala Damanakiová.
Komisárka zároveň vyzvala faerské úrady, aby sa spolu s EÚ podieľali na udržateľnom rybolove v severovýchodnom Atlantiku.
Vzťahy EÚ s týmto autonómnym dánskym územím boli v posledných rokoch poškodené v dôsledku rôznych uhlov pohľadu na manažment populácie makrel a sleďov v severných vodách Atlantiku. Faerské ostrovy v roku 2010 jednostranne rozhodli o zvýšení úlovkov makrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy