Britská nezamestnanosť klesla najnižšie od roku 2009

Miera nezamestnanosti v krajine za február až apríl sa zmenšila na 6,6 % z úrovne 6,8 %, na ktorej bola v období januára až marca.

Miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii v období februára až apríla klesla viac, ako sa očakávalo a dostala sa najnižšie od januára 2009. Zamestnanie si totiž našiel rekordný počet obyvateľov krajiny. Britský štatistický úrad ONS v stredu informoval, že miera nezamestnanosti za február až apríl sa zmenšila na 6,6 % z úrovne 6,8 %, na ktorej bola v období januára až marca. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpokladali, že klesne iba na 6,7 %.

Počet zamestnancov v Británii v období februára až apríla stúpol o 345 tis. na 30,535 milióna, čo je najväčší prírastok od roku 1971, odkedy krajina vedie takúto štatistiku. ONS uviedol, že rast zamestnanosti bol hlavne výsledkom toho, že ľudia si našli prácu vo firmách. Predtým sa zamestnanosť zvyšovala rastom počtu samostatne zárobkovo činných osôb.

Celkové britské mzdy vrátane odmien sa v období februára až apríla medziročne zvýšili o 0,7 %. Išlo o spomalenie rastu, keďže v období januára až marca medziročne stúpli o 1,9 %. Ekonómovia spomalenie rastu miezd očakávali vzhľadom na to, že vlani firmy odložili vyplatenie odmien na apríl. Britské mzdy bez zahrnutia odmien za február až apríl medziročne posilnili o 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy