Na Slovensku si za posledné dva roky zobralo úver 58 % podnikov

Európska centrálna banka (ECB) má v úmysle naštartovať úverovanie podnikov. Na svojom júnovom zasadnutí totiž prišla nielen so znižovaním úrokových sadzieb, ale aj s programom na podporu úverovania firiem. Za posledné dva roky si na Slovensku zobralo úver 58 % malých a stredných podnikov (SME). Na konci apríla tohto roka mali slovenské nefinančné spoločnosti od bánk požičaných viac ako 14,85 miliardy eur. Poukazuje na to vo svojej najnovšej analýze tím analytikov Poštovej banky.
„Malé a stredné podniky čelia v súčasnosti mnohým výzvam,“ konštatuje analytička Poštovej banky Dana Špacírová. Prieskum Európskej komisie z roku 2013 totiž ukázal, že najväčším problémom pre vyše dve pätiny slovenských firiem je nájdenie si zákazníkov. Medzi ďalšie problémy, ktorým malé a stredné firmy čelia, patria dostupnosť kvalifikovaných pracovníkov a skúsených manažérov, regulácia, ale aj náklady na produkciu a mzdy, či tlak zo strany konkurencie. „Prístup k financovaniu predstavuje najväčšiu výzvu pre 17,6 % slovenských podnikov,“ uvádza Špacírová.
Za posledné dva roky si na Slovensku úver z banky zobralo takmer 58 % SME. „Tretina spomedzi nich si požičala menej ako 100.000 eur. Približne 18 % firiem čerpá úver vo výške od 100.000 eur do jedného milióna eur a sedem zo 100 firiem si zobralo úver sume prevyšujúcej jeden milión eur,“ približuje analytička.
Viac ako polovica malých a stredných podnikov, ktoré si v posledných dvoch rokoch vzali úver, použili získané finančné prostriedky na svoju prevádzku. Ako uvádzajú analytici, približne štyri z desiatich firiem využili financie na kúpu pozemkov, budov, zariadenia, či motorových vozidiel. „Takmer 8 % podnikov priznalo, že požičané peniaze investovali do reklamy a propagácie. Len necelé tri percentá malých a stredných podnikov investovali nadobudnuté prostriedky do výskumu a vývoja,“ dopĺňa Špacírová.
Zároveň uvádza, že hospodárska kríza so sebou priniesla prísnejšie podmienky bánk pri poskytovaní úverov. „V čase sťažených podnikateľských podmienok a s tým spojeného rastúceho rizika však ide o pochopiteľný krok bánk,“ konštatuje Špacírová. V 1. polroku 2013 banky zamietli 15 zo 100 žiadostí malých a stredných podnikov o úver. „V predkrízovom roku 2007 pritom dostali červenú len štyri percentá žiadateľov,“ dodáva analytička.

Súvisiace články

Aktuálne správy