Honeckerova jachta na ktorej sa vozil aj Castro je opäť na predaj, za 200 000 eur

, ČTK Foto: SITA

Jachta, ktorú využíval vodca niekdajšej komunistickej Nemeckej demokratickej republiky Erich Honecker, je na predaj. Má byť ponúknutá v aukcii za vyvolávaciu cenu 200 000 eur, informoval bulvárny denník Bild.

K dispozícii je podľa Bildu "prvá štátna jachta NDR". Takmer 36 metrov dlhá loď má za sebou zaujímavú minulosť. Honecker, ktorý zomrel v roku 1994, na ňu pozval napríklad kubánskeho vodcu Fidela Castra alebo nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu.

Po vystriedaní niekoľkých majiteľoch patrilo plavidlo pod zmeneným menom Vineta mnoho rokov majiteľovi lodeníc Detlefovi Hegemannovi. Teraz je súčasťou insolvenčného konania v spoločnosti P + S-Werften. "Je to krásna loď s dlhou tradíciou a prominentnými predchádzajúcimi majiteľmi,“ láka potenciálnych záujemcov správca konkurznej podstaty, firma Brinkmann.

Jachta bola postavená na príkaz prezidenta NDR Wilhelma Piecka v berlínskom podniku VEB Yachtwerft a na vodu bola spustená v roku 1952. Pomenovaná bola po vojakovi albín Köbisovi, ktorý bol popravený vo svojich 24 rokoch kvôli účasti na vzbure za 1. svetovej vojny.

Východonemecká vláda bola majiteľom lode až do roku 1990. Po znovuzjednotení Nemecka slúžila berlínskej riečnej polícii pod novým menom Freundschaft (Priateľstvo). Znovu bola prekrstená v roku 1995, kedy dostala meno La Belle (Kráska). Potom bola využívaná ako hausbót.

Súvisiace články

Aktuálne správy