Rast spotrebiteľských cien v Číne zrýchlil

Spotrebiteľské ceny v máji v Číne medziročne posilnili o 2,5 %, kým v apríli rástli o 1,8 %. Ceny čínskych výrobcov sa v máji medziročne znížili o 1,4 %.

Spotrebiteľská inflácia v Číne sa v máji dostala na štvormesačné maximum, pričom pokles cien čínskych výrobcov bol pomalší. Vyplýva to z utorkových údajov čínskeho štatistického úradu. Spotrebiteľské ceny v máji medziročne posilnili o 2,5 %, kým v apríli rástli o 1,8 %. Analytici predpokladali, že spotrebiteľské ceny posilnia o 2,4 %. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,1 %, kým analytici počítali s poklesom o 0,1 %. Čínska vláda na tento rok stanovila inflačný cieľ vo výške okolo 3,5 %.

Ceny čínskych výrobcov sa v máji medziročne znížili o 1,4 %. Obdobie poklesu cien čínskych výrobcov trvá už 27 mesiacov. Analytici očakávali, že tieto ceny poklesnú o 1,5 %. V apríli sa ceny čínskych výrobcov medziročne znížili o 2 %. V medzimesačnom porovnaní ceny výrobcov v Číne poklesli o 0,1 %. „Index cien priemyselných výrobcov (PPI) je v súlade s očakávaniami a je to ďalší dôkaz toho, že ekonomika sa stabilizuje,“ povedal jeden z analytikov.

Súvisiace články

Aktuálne správy