Vyberáme z najdrahšieho: TOP 10 akcií, pri cene ktorých sa vám zakrúti hlava

, mesec;akcieatrhy Foto: SITA

Ako sa vyrovnať s nízkym výnosom a infláciou? Namiesto konzervatívneho sporenia môžete svoje peniaze investovať. Ľudia však majú voči akciovým trhom značnú nedôveru. Akcie je potrebné rozlišovať, nájdeme tu predražený tovar, ale aj ponuku za výhodnú cenu.

Existuje niekoľko spôsobov, ako zarobiť peniaze a zvýšiť svoje príjmy. Najlepším z nich je peniaze investovať. Kto má pochybnosti, nech si položí otázku, koľko pozná milionárov, ktorí zbohatli sporením? Odpoveď je vcelku jasná. Existuje široký výber investícií, môžete investovať napríklad do akcií, ale mali by ste pamätať na to, že investovať všetky peniaze nie je rozumné, pretože to je riskantné.
Burza môže byť pre neznalého investora veľmi nebezpečným miestom. Stačí si spomenúť na obdobie kupónovej privatizácie. Aj dnes sa na akciách developerských, ťažobných či mediálnych spoločností dá prísť takmer o všetko. Základná investičná poučka znie, investovať by ste mali len toľko peňazí, ktoré si môžete dovoliť stratiť. V žiadnom prípade sa neodporúča investovať vypožičané peniaze.

Investovanie by sme však nemali zatracovať. Vybrať si vhodné akcie pre investovanie je zložitá záležitosť, pretože sa cena akcií neustále mení a závisí nielen na výkonnosti firmy, okolitom ekonomickom prostredí, ale aj na globálnom ekonomickom prostredí. Kupujte len to, čo má zmysel. Ale ktoré sú to? Technologické ako Facebook, Goole, či Tesla Motors?

Facebook by časom mohol byť nahradený inou sociálnou sieťou, mnohých už dnes táto sociálna sieť irituje. Nenásytná túžba zvyšovať svoje zisky na úkor užívateľov sa spoločnosti môže vypomstiť. Dnes je navyše vysoko predražená, P/E (cena voči zisku) dosahuje 105.

Ďalšie obdivované spoločnosti,sú napríklad Tesla Motors či Google, ktoré sa spolupodieľajú na technologickej revolúcii. Možno sa už o 10 rokov vďaka Tesla Motors dočkáme prvých ľudových a skutočne funkčných elektromobilov, vybavených technológiou od Google, bez potreby vodiča. Bohužiaľ, v súčasnej dobe sú však obe spoločnosti pre bežného investora predražené. Napríklad ale spoločnosť Intel sa považuje za dobrú a lacnú investíciu, má stále dobrý ukazovateľ P/E.

Niektoré akcie sú lacné a nakúpiť ich väčšie množstvo nie je zložité. Iné sú potom veľmi drahé a ich ponuka je limitovaná. Väčšinou sú vyhradené pre veľmi bohatých investorov. Toto je Top 10 najdrahších svetových akcií.

10. Biglary Holdings, Incorporated
Je to americká holdingová spoločnosť, ktorú založil v roku 2010 Sardar Biglary. Sídlo má v San Antoniu v Texase, USA. Dcérske spoločnosti zahŕňajú reštauračné reťazce Steak n Shake a Western Sizzlin. Cena akcie spoločnosti sa pohybuje na úrovni 369 USD.

 9. Apple, Incorporated
AAPL je známa ako druhá najväčšia svetová informačná spoločnosť. Firmu založili v roku 1976 Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. Hlavné sídlo firmy leží v Apple Campus, v Cupertino, v Kalifornii, USA. Cena akcie sa v súčasnosti pohybuje okolo úrovne 456 USD.

Ak patríte k fanúšikom Apple, máte veľkú príležitosť aj bez veľkého obnosu.Oddnes sú akcie spoločnosti dostupnejšie, nový týždeň odštartovali na hodnote 92,1171 USD. Práve dnešným dňom totiž nadobúda platnosť dávnejšie oznámený proces štiepenia akcií  v pomere 7 ku 1. Proces štiepenia predstavuje rozdelenie jedného koláča na sedem menších dielikov, ktoré ale dohromady predstavujú rovnako cenné aktívum so zhodnými právami spojenými s držbou. Apple sa snaží týmto technickým trikom prilákať väčšie množstvo investorov, dychtiacich zaobstarať si "módnu" akciu. Apple už má so štiepením svojich akcií skúsenosti z rokov 1987, 2000 a 2005. Vždy to bol "split" v pomere 2 ku 1. Aj preto tentoraz vzrastie objem akcií Apple výraznejšie, než tomu bolo v minulosti.

8. Markel Corporation
Markel je poisťovacia spoločnosť založená v roku 1930. Sídli v Glen Allen vo Virgínii, USA. K nákupu tejto akcie budete potrebovať zhruba 470 USD.

7. MasterCard Incorporated
Master Card je medzinárodná finančná servisná spoločnosť, ktorá bola založená v roku 1966. Sídli v Purchase, New York, USA. Cena za akciu sa pohybuje na úrovni 516 USD.

6. Intuitive Surgical Incorporated
Intuitive Surgical je americká spoločnosť, ktorá sa špecializuje na robotické operačné systémy ovládané lekármi. Spoločnosť bola založená v roku 1995 a sídli v Sunnyvale, Kalifornia, USA. Cena akcie je 573 USD.

5. Priceline.com Incorporated
Spoločnosť prevádzkuje komerčné webové stránky, ktoré ponúkajú užívateľom zľavy v najrôznejších oblastiach, od cestovania až po hotely, ubytovanie, letenky atď. Spoločnosť bola založená v roku 1997 a webové stránky boli spustené v roku 1998. Hlavným sídlom firmy je Norwalk, Connecticut, USA. Cena sa pohybuje na úrovni 695 USD za akciu.

4. Google, Incorporated
Táto medzinárodná spoločnosť sa špecializuje na vyhľadávanie na internete a na poskytovanie reklamy. V poslednej dobe diverzifikuje svoje portfólio služieb. Spoločnosť bola založená v roku 1998 a sídli v Mountain View, Kalifornia, USA. K objednaniu jednej akcie budete potrebovať v súčasnej dobe 753 USD.

3. NVR Incorporated
Táto americká spoločnosť sa špecializuje na poskytovanie hypoték a bytovú výstavbu. Založená bola v roku 1980 a sídli v Reston, Virginii, USA. Cena jednej akcie dosahuje 1040 USD.

2. Seaboard Corporation
Spoločnosť je diverzifikovaná a podniká v poľnohospodárstve a námornej doprave v mnohých krajinách sveta. Sídlo spoločnosti je v Merriamu, Kansas, USA. Cena jednej akcie dosahuje neuveriteľných 2639 USD.

1. Berkshire Hathaway
Ide o medzinárodný holding, ktorý prevádzkuje a riadi mnohé podnikateľské sektory. Hlavnou oblasťou je investičná činnosť. Spoločnosť sídli v meste Omaha v Nebraske, USA. Cena akcie je dlhodobo najvyššia zo všetkých svetových akcií, dosahuje rekordných a nepredstaviteľných 145 000 USD za kus.

Súvisiace články

Aktuálne správy