Forbes vyčísľuje krízu na Ukrajine: Biznis pre oligarchov, závratné sumy od sponzorov

, ČTK Foto: SITA

Ukrajinská verzia časopisu Forbes spočítala, koľko zaplatili sponzori proruských separatistov. Investovali do nich najmenej štvrť miliardy dolárov. Podľa ruských médií zarábajú na kríze na Ukrajine hlavne ukrajinskí oligarchovia.

Dva mesiace proruského povstania na východe Ukrajiny stáli sponzorov separatistov najmenej štvrť miliardy dolárov. "Len ozbrojenci stoja každý deň najmenej tri milióny dolárov," tvrdí časopis. Naopak podľa ruských médií vojenské ťaženie proti separatistom prospieva hlavne ukrajinským oligarchom, ktorí sa v čase krízy priživujú aspoň na armádnych zákazkách.

Ukrajinské úrady podľa Forbesu tvrdia, že sa im prísun financií separatistom už podarilo výrazne obmedziť. U ruských občanov totiž zhabali státisícové aj miliónové sumy, ktoré prevážali na východ Ukrajiny. Značné sumy však k rebelom prúdia priamo z Ukrajiny, vraj prostredníctvom pravoslávneho svjatogirského kláštora pri Donecku, prezývaného v médiách aj ako "základňa diverzantov".

Minister vnútra Arzén Avakova sa však k tejto otázke podľa časopisu nevyjadril. "Skonfiškované sumy predstavujú len malú časť reálneho financovania ozbrojencov. Podľa odhadov len dva mesiace podpory vojnového konfliktu na východe krajiny stáli viac ako 248 miliónov dolárov, a to sú započítané len minimálne potrebné prostriedky na výplaty ozbrojencom, na zaplatenie účasti miestnych obyvateľov na demonštráciách, na výzbroj a na výcvikové základne,"napísal Forbes.

Medzi 15 000 až 20 000 rebelmi vraj pôsobí aj päťtisíc "turistov" z Ruska, teda kozákov, Čečencov, ale aj príslušníkov niekdajších ukrajinských elitných policajných jednotiek Alfa a Berkut z anektovaného Krymu. Vraj môže ísť ako o dobrovoľníkov, tak o príslušníkov rôznych gangov alebo súkromných firiem, postupujúcich na rozkaz zhora.

Podľa námestníka ukrajinského ministra vnútra dostávajú údajne žoldnieri okolo 300 dolárov na deň, výplata veliteľov podľa bývalého šéfa ukrajinskej rozviedky Mykolu Melnyka môže dosahovať desaťtisícky dolárov mesačne.

Ďalšie sumy sú potom potrebné na zaplatenie podpory demonštrantov z radov miestnych obyvateľov, ktorí vraj za odplatu protestnými akciami blokujú akcie armády či slúži vzbúrencom ako "živý štít", na zbrane či na udržiavanie výcvikovej základne separatistov, ležiacej vraj podľa ukrajinskej rozviedky pri Rostove na Done.

"Vojna na Ukrajine zrodí ďalších päť či šesť miliardárov," tvrdí naopak populárny ruský denník Argumenty i fakty s odvolaním na politológa Vadima Denisenka. Podľa neho konflikt podnecujú ukrajinskí oligarchovia, ktorí na vojne zarábajú.

Napríklad nákupy palív pre ukrajinské jednotky od začiatku konfliktu stúpli o "najmenej 250 percent" a najväčším dodávateľom je vraj firma dnepropetrovského gubernátora Igora Kolomojského, ktorý preslávil sľuby vyplatiť 10 000 dolárov za každého dolapeného ruského sabotéra.

Denisenko tvrdí, že nie náhodou tesne pred vyhlásením zákaziek vznikali v Kyjeve nové firmy a parlament zjednodušil procedúry okolo štátnych nákupov, aby sa armádne zákazky dali vybaviť za pár dní. Súťaží sa vraj často zúčastňuje jediný záujemca a dodávatelia oleja, mäsa či liekov pre vojakov sú aj v radoch poslancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy