Investičná spoločnosť Pimco využíva ukrajinskú krízu na nákup ruských aktív

V čase, keď sa mnohí investori v reakcii na anexiu Krymu Moskvou zbavujú ruských akcií, svetová investičná spoločnosť Pacific Investment Management (Pimco) robí pravý opak. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
„Za ostatné tri mesiace sme využili výkyvy na trhu na posilnenie svojich pozícií či na získanie kvalitných, no momentálne lacných aktív,“ uviedla Masha Gordonová, šéfka divízie Pimco pre aktíva rozvíjajúcich sa trhov so sídlom v Londýne.
„V dôsledku ruskej anexie Krymu a následného odlevu kapitálu klesla hodnota ruského rubľa oproti doláru v tomto roku o 4,7 %. To je druhý najhorší výsledok medzi menami reformujúcich sa krajín. Tento vývoj však na druhej strane zvýšil konkurencieschopnosť ruských vývozcov,“ dodala Gordonová. Zatiaľ čo pokles hodnoty rubľa zvyšuje infláciu, poškodzuje maloobchod a znižuje dopyt po štátnych dlhopisoch, pomáha zvyšovať hodnotu exportu ropy v domácej mene.
Gordonová neuviedla, akcie ktorých ruských podnikov Pimco za ostatné mesiace kúpil. Dodala len, že spoločnosť si aj naďalej udržuje silnú pozíciu v „atraktívne oceňovanej“ firme Alrosa, ktorá je najväčším ruským producentom diamantov, ako aj v ropnej spoločnosti Bašnefť či v poskytovateľovi služieb v ropnom sektore Eurasia Drilling.

Súvisiace články

Aktuálne správy