BHP Billiton zvýši investície do energetiky a produkcie hnojív

Britsko-austrálska firma BHP Billiton, najväčšia ťažobná spoločnosť na svete, plánuje smerovať viac investícií do energetiky a agrosektora. Naopak, objem investícií do železnej rudy, ktorá bola doteraz jej kľúčovou komoditou, sa bude znižovať. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Ako uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Andrew Mackenzie, BHP Billiton očakáva v nasledujúcom období väčší prínos z energetických a potravinových komodít a z hnojív. Dôvodom je postupná transformácia Číny z ekonomiky ťahanej najmä infraštruktúrnymi projektmi na ekonomiku vychádzajúcu zo spotreby. Tým sa spomaľuje jej tempo rastu, čo vedie k poklesu dopytu po surovinách ako železná ruda, dodal Mackenzie.
Čínska vláda očakáva, že ekonomika krajiny by tento rok mala vzrásť o 7,5 %, no niektorí analytici nevylučujú spomalenie tempa rastu aj na 7,3 %. To by bol najpomalší rast od roku 1990.
Najľudnatejšia krajina sveta patrí k najväčším dovozcom potaše (uhličitan draselný) s cieľom zvýšiť úrody a zabezpečiť tak dostatok potravín pre svoje obyvateľstvo. To plánuje využiť aj britsko-austrálska spoločnosť. BHP Billiton už minulý rok uviedol, že hľadá partnerov pre svoj projekt produkcie potaše v Kanade. Podľa odhadov banky Citigroup náklady na projekt by mohli dosiahnuť 16 miliárd USD (11,73 miliardy eur). Na druhej strane firma predala v minulých dvoch rokoch aktíva v hodnote asi 3,3 miliardy USD, vrátane aktív v oblasti ťažby uránu a diamantov.

Súvisiace články

Aktuálne správy