Obchodný deficit Británie vzrástol v apríli pre chybný výpočet na 2,5 mld. GBP

Deficit zahraničného obchodu Británie vzrástol v apríli viac, než očakávali ekonómovia, pod čo sa na jednej strane podpísal slabší vývoz tovarov, no veľkou mierou aj nezapočítanie exportu ropy do Európskej únie. Uviedol to dnes britský štatistický úrad ONS. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.
Úrad uviedol, že deficit v obchode s tovarom vzrástol v apríli približne na 9,6 miliardy libier (11,84 miliardy eur) z 8,3 miliardy libier v marci. Na druhej strane, v obchode so službami dosiahla Británia prebytok 7,1 miliardy libier. Výsledkom je celkový deficit zahraničného obchodu na úrovni 2,5 miliardy libier. ONS však upozornil, že najnovší údaj je iba odhad, pretože do výsledkov sa omylom nezapočítal vývoz ropy do Európskej únie v hodnote 700 miliónov libier.
No aj v prípade, že by k chybe nedošlo, obchodný deficit v apríli by bol pri úrovni 1,8 miliardy libier stále vyšší než v marci, keď dosiahol hodnotu 1,1 miliardy libier. Dôvodom je pokles exportu, zatiaľ čo dovoz sa zvýšil.
Podobne, v prípade samotného obchodu s tovarom by schodok bol aj po započítaní vývozu ropy do EÚ vyšší, než predpokladali ekonómovia. Dosiahol by totiž 8,9 miliardy libier, zatiaľ čo analytici počítali s deficitom na úrovni 8,6 miliardy libier.

Súvisiace články

Aktuálne správy