Bundesbank očakáva silnejší hospodársky rast

Výhľad tohtoročného rastu najväčšej európskej ekonomiky nemecká centrálna banka zlepšila na 1,9 % zo skoršie prognózovaných 1,7 %

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) v piatok zlepšila výhľad tohtoročného rastu najväčšej európskej ekonomiky na 1,9 % z decembrovej prognózy 1,7 %. Výhľad rastu v roku 2015 potvrdila na úrovni 2 % a v roku 2016 očakáva posilnenie výkonu ekonomiky o 1,8 %.

„Posilnená domáca ekonomika, ako aj pokračujúce zlepšovanie ekonomickej situácie v priemyselných krajinách a postupné zotavovanie eurozóny naznačuje, že Nemecko bude pokračovať na ceste silného rastu,“ uviedol vo vyhlásení prezident Bundesbanky Jens Weidmann. Pod tlakom demografických zmien možno v budúcnosti očakávať spomalenie rastu a opatrenia novej vlády, akým je možnosť čerpať plný dôchodok po dosiahnutí 63. roku života, v kontexte týchto zmien „nepomôžu“, upozornil Weidmann. Rast hrubého domáceho produktu Nemecka by mohlo zabrzdiť aj vystupňované geopolitické napätie alebo nová kríza v eurozóne, dodal guvernér Bundesbanky.

Súvisiace články

Aktuálne správy