Maloobchod eurozóny posilnil najviac za sedem rokov

Medziročne maloobchod eurozóny v apríli stúpol o 2,4 %, čo bol najsilnejší rast od marca 2007. Na Slovensku bol medziročný rast až na úrovni 5,8 %.

Sezónne upravené maloobchodné tržby v eurozóne v apríli medzimesačne stúpli o 0,4 % a v rámci celej 28-člennej EÚ sa zvýšili o 0,6 %. Medziročne maloobchod eurozóny v apríli vzrástol o 2,4 % a v rámci celej EÚ sa zväčšil o 3,4 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medziročný rast maloobchodných tržieb eurozóny bol najsilnejší od marca 2007, kedy podľa Eurostatu stúpli o 3 %. Ich aprílový rast prekonal očakávania analytikov, ktorí odhadovali, že bude na úrovni 1,3 %.

Na Slovensku tržby maloobchodu v apríli medzimesačne posilnili o 0,4 %, čiže zhodne s priemerom eurozóny. Medziročný rast bol na úrovni 5,8 %, čiže bol silnejší v porovnaní s priemerom eurozóny. Medziročný rast slovenských maloobchodných tržieb sa pritom zrýchľuje už od decembra, kedy bol na úrovni 0,7 %. V rámci členských krajín EÚ v apríli maloobchod medziročne vzrástol najmä v Lotyšsku (10,5 %), Estónsku (9,3 %), Veľkej Británii (8,4 %) a Litve (8 %). Medziročne maloobchod oslabil iba v Portugalsku (-0,4 %).

Medzimesačne maloobchodné tržby posilnili najvýraznejšie v Lotyšsku (2,5 %), Veľkej Británii (2,1 %) a v Estónsku, Francúzsku a Slovinsku (zhodne 1,4 %). Najviac v porovnaní s marcom oslabili v Rumunsku (-3,2 %), na Malte (-2,6 %) a v Nemecku a Portugalsku (zhodne -0,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy