Trh doživotných penzií podľa Chrena potrebuje konkurenciu

Aby doživotné penzie z druhého piliera začala ponúkať jedna alebo dve poisťovne, bude podľa neho zákon "obrovským zlyhaním".

Pri vyplácaní doživotných dôchodkov z druhého penzijného piliera bude podľa nezaradeného poslanca Martina Chrena dôležité, aby doživotné penzie ponúkalo čo najviac životných poisťovní. „Ak nepríde na trh dostatok poisťovní, nebude medzi nimi konkurencia,“ povedal v parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení. V prípade, že by doživotné penzie začala ponúkať jedna alebo dve poisťovne, bude podľa neho zákon „obrovským zlyhaním“. Upozornil na to, že na Slovensku vznikne nový trh tzv. doživotných anuít a v budúcom roku by malo penziu z druhého piliera začať dostávať len asi tritisíc sporiteľov, ktorí si na penziu sporili desať rokov a menej. „Zaveďme klasický programový výber o štyri až päť rokov, keď bude anuitný trh fungovať,“ povedal Chren.

Opozičný poslanec ocenil to, že možnosť výberu časti nasporenej sumy dostanú tí sporitelia, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako by bol ich dôchodok, ak by do druhého piliera nevstúpili a dostávali by penziu výlučne zo štátneho, priebežného piliera. Druhou podmienkou bude to, aby súčet ich doživotných dôchodkov z prvého a druhého piliera bol vyšší ako fiktívny starobný dôchodok z prvého piliera pre osobu, ktorá získala 42 rokov dôchodkového poistenia a zarábala počas života v priemere 1,25-násobok priemernej mzdy na Slovensku. „Podarilo sa nám vyjednať dobrý model,“ uviedol Chren. Pôjde totiž podľa neho o ľudí s vyšším príjmom, ktorí v prvom pilieri solidarizujú s osobami s nízkym príjmom.

Súvisiace články

Aktuálne správy