Poľsko by malo začať hovoriť o prijatí eura

Podľa troch významných poľských predstaviteľov by sa o vstupe Poľska do eurozóny malo začať hovoriť po parlamentných voľbách v roku 2015

Poľsko by v budúcom roku malo začať hovoriť o prijatí eura. Vyhlásili to v stredu poľský prezident Bronislaw Komorowski, minister financií Mateusz Szczurek a šéf centrálnej banky v krajine Marek Belka. Títo predstavitelia uviedli, že o vstupe do eurozóny by sa malo hovoriť po parlamentných voľbách v roku 2015. Poľsko tak opúšťa svoj predchádzajúci skeptický postoj k spoločnej európskej mene.

Nový záujem Poľska o vstup do eurozóny by mohol byť reakciou na ruskú anexiu Krymu v marci. „Musíme čeliť tejto výzve… môj názor je, že takáto diskusia by sa mala uskutočniť po voľbách (v roku 2015),“ povedal Komorowski. Tieto slová potvrdil aj poľský minister financií Szczurek. „Úplne súhlasím s tým, čo povedal pán prezident o eure. Musí to byť vedomý proces podporený silnou ekonomikou,“ povedal minister. Poľský zlotý v stredu voči spoločnej európskej mene stúpol na najvyššiu úroveň za približne rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy