Z ôsmich štátov EÚ mimo eurozóny iba Litva spĺňa kritériá na skoré prijatie eura

Európska komisia (EK) dnes zverejnila správu o pripravenosti ôsmich členských štátov EÚ na vstup do eurozóny a navrhla, že Litva by mala prijať euro v roku 2015.
Komisia v správe o konvergencii pre rok 2014 hodnotí pripravenosť ôsmich členských štátov EÚ na prijatie jednotnej meny. Pokrok týchto krajín súvisiaci s pripravenosťou na vstup do eurozóny je nerovnomerný, jedine Litva sa odlišuje od zvyšku skupiny a už teraz spĺňa potrebné konvergenčné kritériá. Litva ako jediná zo sledovaných ôsmich krajín je zapojená do mechanizmu výmenných kurzov (ERM II) a jej menová legislatíva je absolútne kompatibilná s legislatívou EÚ.
Komisia preto navrhuje, aby Rada ministrov EÚ rozhodla, že Litva môže prijať euro k 1. januáru 2015 tak, ako to predvída aj litovská vláda. Rada ministrov prijme konečné rozhodnutie o tejto otázke v druhej polovici júla po odobrení zo strany Európskeho parlamentu (EP) a potom, ako premiéri a prezidenti EÚ prediskutujú túto tému na summite EÚ 26. a 27. júna.
Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti a euro Olli Rehn dnes potvrdil, že Litva je pripravená na prijatie eura.
„Táto skutočnosť odráža jej dlhodobý záväzok, pokiaľ ide o obozretnú fiškálnu politiku a ekonomické reformy,“ uviedol Rehn. A pripomenul, že tempo reforiem, ktoré nastalo v dôsledku pristúpenia krajiny do EÚ pred desiatimi rokmi, viedlo k badateľnému zvýšeniu životnej úrovne Litovčanov – hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa, ktorý v roku 1995 predstavoval iba 35 % z priemeru EÚ, by mal v roku 2015 dosiahnuť 78 % priemeru únie.
Komisár Rehn zdôraznil, že hospodárska a menová únia je stále atraktívna a v súčasnosti má eurozóna efektívnejšiu koordináciu hospodárskych politík, robustný mechanizmus na udržanie finančnej stability i ochrany a od tohto roku aj bankovú úniu.
Z ďalších siedmich členských štátov EÚ, ktoré si vymohli odklad na prijatie spoločnej meny – Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Švédsko, nikto iný momentálne nespĺňa kritériá na prijatie eura. Ich situácia bude preskúmaná v období do dvoch rokov.
Z 28 členských štátov EÚ iba Dánsko a Spojené kráľovstvo si v rámci Maastrichtskej zmluvy vyrokovali výnimky, aby nemuseli vstúpiť do eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy