Nemecký súkromný sektor expandoval 13. mesiac v rade

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý mapuje aktivitu v službách aj v spracovateľskom priemysle, bol v máji na úrovni 55,6 bodu a zostal tak nad hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Nemecký súkromný sektor v máji rástol 13. mesiac v rade. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý mapuje aktivitu v službách aj v spracovateľskom priemysle, podľa konečných údajov agentúry Markit oslabil na úroveň 55,6 bodu z aprílových 56,1 bodu. Aj napriek poklesu sa udržal výrazne nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Výsledky prieskumu, ktoré zverejnila agentúra Markit v stredu, signalizujú, že najväčšia európska ekonomika rastie solídnym tempom. Aktivita v sektore služieb posilnila na najvyššiu úroveň za takmer tri roky. Vedľajší index aktivity v sektore služieb rástol na 56 bodov z aprílových 54,7 bodu, keď poskytovatelia služieb reagovali na rastúce objednávky prijímaním nových zamestnancov. Podnikateľské očakávania zostali v máji na vysokej úrovni aj napriek tomu, že stagnujú na hranici päťmesačného minima.

Francúzsky sektor služieb podľa osobitných údajov agentúry Markit v máji spomalil po tom, ako dopyt po službách klesol. Je to znamenie, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny stagnuje. Index nákupných manažérov v odvetví klesol na 49,1 bodu z marcových 50,4 bodu. Pod hranicou 50 bodov sa index nachádza prvýkrát za posledné tri mesiace. Zložený index nákupných manažérov oslabil na 49,3 bodu z aprílových 50,6 bodu, čo je tiež pod hranicou, ktorá oddeľuje rast aktivity od poklesu.

Súvisiace články

Aktuálne správy