V stredu o zmenách v zákone o miestnych daniach

Vláda by mala v stredu rokovať o návrhu novely zákona o miestnych daniach. Novela zákona má podľa rezortu financií zjednodušiť správu miestnych daní obcami, zabezpečiť zvýšenie výnosu miestnych daní, ako aj posilniť právnu istotu daňovníkov. V súvislosti so zdanením pozemkov ministerstvo navrhuje doplniť do zákona nové splnomocnenie pre správcov tejto dane, ktoré umožní obciam určiť inú sadzbu dane z pozemkov pre tie pozemky, na ktorých sa nachádzajú transformačné stanice alebo predajné stánky. Ďalšou navrhovanou zmenou je rozšírenie a precizovanie predmetu dane zo stavieb pri stavbách hromadných garáží a stavbách hromadných garáží umiestnených pod zemou. V záujme spresnenia predmetu dane za ubytovanie v ubytovacom zariadení rezort navrhuje taxatívne vymedzenie ubytovacieho zariadenia priamo zákonom.

Vedúci Úradu vlády SR Igor Federič by mal na rokovanie kabinetu predložiť návrh zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Legislatívny návrh upravuje riadiace, implementačné a kontrolné mechanizmy v podmienkach SR. Súvisí to so zmenami viacerých pravidiel využívania eurofondov, ktoré obsahujú nové nariadenia Európskej únie (EÚ) pre nové programové obdobie 2014 až 2020. „Návrh zákona určuje postavenie a právomoci jednotlivých orgánov v procese využívania príspevkov z fondov Európskej únie, základné princípy riadenia a kontroly a procesné ustanovenia pri rozhodovaní o žiadosti,“ vyplýva z predkladacej správy. Navrhovaný zákon tiež upravuje konflikt záujmov pri poskytovaní pomoci z eurofondov. Účinnosť zákona je navrhnutá na 1. novembra, okrem ustanovení súvisiacich s vysporiadaním finančných vzťahov a správou pohľadávok, ktoré by mali nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015.

Súčasťou stredajšieho rokovania vlády má byť aj správa o poskytnutej štátnej pomoci na Slovensku za minulý rok, analytické vyhodnotenie výsledkov a tendencií zahraničného obchodu Slovenskej republiky za vlaňajšok, ako aj informácia o vývoji pohľadávok Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam

Súvisiace články

Aktuálne správy