Nemecký priemysel v máji rástol, francúzsky oslabil

Index nákupných manažérov (PMI) nemeckého priemyselného sektora klesol na 52,3 bodu z aprílových 54,1 bodu, udržal sa však nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od poklesu. PMI francúzskeho priemyselného sektora v máji poklesol na 49,6 bodu z úrovne 51,2 bodu v apríli.

Aktivita v nemeckom priemysle v máji rástla. Tempo rastu však bolo najpomalšie za posledných sedem mesiacov. Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného sektora krajiny, ktorý zostavuje agentúra Markit, klesol na 52,3 bodu z aprílových 54,1 bodu. Hodnota indexu sa udržala nad hranicou 50 bodov jedenásty mesiac po sebe. Táto hranica oddeľuje rast sektora od poklesu. „Posledné výsledky prieskumu sú pripomienkou toho, že trvale udržateľný výrazný rast priemyselného sektora nemožno považovať za samozrejmosť a stále sa môže objaviť viac prekážok na ceste k ozdraveniu,“ povedal ekonóm agentúry Markit Oliver Kolodseike.

Aktivita vo francúzskom sektore služieb však v máji oslabila, hoci v marci a v apríli rástla. PMI francúzskeho priemyselného sektora v máji poklesol na 49,6 bodu z úrovne 51,2 bodu v apríli. Slabšie spotrebiteľské výdavky a investície firiem spôsobili, že francúzska ekonomika v prvom kvartáli stagnovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy