Skupine PPF vlani klesol čistý zisk o 38 %

Finančnej skupine PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera vlani klesol čistý zisk o 277 miliónov eur, čo predstavuje 38 %, na 450 miliónov eur. Aktíva skupiny sa minulý rok znížili o 3 % na 20,9 miliardy eur. Dôvodom boli horšie výsledky z podnikania v Rusku, ktoré pokračujú aj v tomto roku. Zisk tamojšej banky Home Credit bol v 1. kvartáli tohto roka štyrikrát nižší ako vlani. Informovali o tom na svojich internetových stránkach české denníky Mladá fronta Dnes a E15.
Vlaňajší zisk je však podľa PPF porovnateľný s výsledkom z roku 2012, keďže v predminulom roku sa na konečnej výške čistého zisku výraznou mierou podieľali príjmy z predaja aktív.
Výnosy skupiny PPF vlani medziročne vzrástli o 25 % na 6,28 miliardy eur. Vlastný kapitál pripadajúci na akcionárov predstavoval 5,1 miliardy eur, zatiaľ čo v roku 2012 to bolo 5,3 miliardy.
„Pokračovali sme v teritoriálnej a odborovej diverzifikácii skupiny, významne sa rozrástlo portfólio našich realitných investícií, a to aj v západnej Európe, najmä vďaka akvizícii kancelárskych budov v Holandsku,“ komentovala výsledky finančná riaditeľka skupiny PPF Kateřina Jirásková.
Už v roku 2013 začala podľa nej PPF robiť opatrenia, ktoré boli reakciou na spomaľovanie a zmeny v regulácii bankovníctva v Rusku, aby znížila ich negatívny vplyv na výkonnosť kľúčových aktív.
Zhoršené výsledky Home Credit v Rusku čiastočne vyvažujú rastúce čísla v Ázii, najmä za poskytovanie finančných služieb v Číne a vo Vietname. Dodala, že hodnoty z najvýznamnejšej vlani zverejnenej investície, ktorou bola kúpa 65,9-% podielu v telekomunikačnej spoločnosti O2 v Česku a na Slovensku, ešte vo výsledkoch nefigurujú.
Skupina PPF investuje do celej škály sektorov od bankovníctva a finančných služieb, cez poisťovníctvo, nehnuteľnosti, energetiku a ťažbu nerastov, poľnohospodárstvo, maloobchodné služby až po biotechnológie. Pôsobnosť PPF siaha zo strednej a východnej Európy cez Rusko až do Ázie.

Súvisiace články

Aktuálne správy